T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇORUM / MERKEZ - Şehit Öğretmen Fatih Tekin Mesleki Eğitim Merkezi

2023-2024 SENEBAŞI ÖĞRETMENLER KURULU KARAR TUTANAĞI

2023-2024 SENEBAŞI ÖĞRETMENLER KURULU KARAR TUTANAĞI

TOPLANTI NO                    : 4

TOPLANTI TARİHİ            : 04/09/2023 Pazartesi

TOPLANTI SAATİ              : 09.00

TOPLANTI YERİ                 : Konferans Salonu

A) AÇILIŞ VE YOKLAMA

1) Merkez Müdürünün açılış konuşması,

Merkez Müdürü Recep TUR***; yeni eğitim – öğretim yılının halkımıza ve camiamıza hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, aramıza yeni katılan müdür yardımcılarından Akif TÜZ***, İbrahim ÇAĞ***  ve Hikmet DİK*** ile merkezimize yeni atanan Mobilya Tasarım Öğretmeni Hakan ÖZB***, Metal İşleri Öğretmenleri Gürbüz BUC*** ve Metin OR***’ı öğretmenlerimize tanıttı.

2) Kurul Yazmanlarının seçilmesi ( 2 Asil, 2 Yedek),

-Gizli oylama açık sayımla Yunus ŞE** ve Mehmet KÜP***asil; Kasım BO*** ile Alper UZUN***yedek kurul yazmanlığına seçilmişlerdir.

3) Yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması,

-38 mevcut 4 mazeretli personelle, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları başta olmak üzere gözünü kırpmadan vatanı milleti için canını feda eden tüm Şehit ve Gazilerimiz için 1 dakikalık saygı duruşundan sonra İstiklal Marşı Okundu.

4) Gündem maddelerinin okunması varsa;  eklenecek gündem maddelerinin oylanması,

-Gündem maddeleri tek tek okundu; eklenmesi ya da değiştirilmesi istenen gündem maddelerinin oybirliği ile toplantı sonuna eklenmesine karar verildi.

B) 2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ.

-2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Sene Sonu Öğretmenler Kurulu Toplantı Tutanağını okunarak; öğrenci cep telefonları, okulda kantin açılması, işletmede mesleki eğitim (işletme ziyaretleri, devam takip,sigorta, dekont, öğrenci disiplin işleri ve Meslek Dersleri öğretmen ihtiyacının) en önemli konulardan olduğu kararlaştırıldı.

C) PERSONELLE İLGİLİ HUSUSLARIN GÖRÜŞÜLMESİ,

1) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 6,- 27. ve 103,..-,108 ve 125. Maddelerinin okunması.

-657 Sayılı DMK’nın başta Ödev ve Sorumluluklar olmak üzere günlük hayatta personeli ilgilendiren 6,..- 27. ve 103,..-,108. ve 125. Maddeleri okunarak müzakere edildi. Sendikal karar olmadıkça konusu suç teşkil eden fiil ve eylemlerden uzak durulmasına karar verildi.

2) Bakanlık emirleri ve mevzuat değişiklikleri hakkında bilgi verilmesi,

-MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 24.07.2023 tarih ve 80297367 sayılı yazı ile aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenecek ücretlere yönelik devlet katkısı uygulaması hakkında usul ve esaslarda değişikliğe gidilmiştir. Buna göre, özetle;

-Mesleki eğitim merkezi programlarında (ustalık telafi programı dahil) her öğrenci bir defa yararlandırılabilmektedir.

-İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlardan daha önce yararlanmış veya yararlanmakta olan öğrencilere devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır.

-3308 sayılı MEK  hükümlerine göre bireyin örgün, yaygın eğitim veya serbest öğrenmeler yoluyla edindiği öğrenme kazanımlarının doğrulanması, denklik iş ve işlemleri, ölçme, değerlendirme ve belgelendirme ile ilgili mesleğinde ustalık belgesi alabilecek durumda olup mesleki eğitim programlarına kayıt olanlara devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır. Diğer bir ifade ile en az 5 yıl olmak üzere aynı meslek koduyla sigortalı çalışması bulunanlar için devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır.

3) Çorum MEM 2023-2024 Yıllık Çalışma Takviminin gözden geçirilmesi,

-Çorum MEM 2023-2024 Yıllık Çalışma Takviminde Merkezimizi ve Mesleki Eğitimi ilgilendiren Belirli Gün ve Haftalar tespit edildi.

-Merkezimize yeni kayıt yaptıran 9.sınıf çırak öğrencilerine 11-15 Eylül tarihleri arasında Okul ve İşyerleri ile ilgili Rehberlik Servisi ve Alan Öğretmenlerince oryantasyon –uyum çalışmalarının yapılmasına,

-14-27 Eylül tarihleri arasında Sorumluluk Sınavlarının yapılmasına,

-OAB Genel kurul toplantısının 27 Ekim Cuma günü öğleden sonra saat 14.00’te yapılmasına,

-Ustalık ve Kalfalık Sınavlarının 02-22 Ekim tarihleri arasında yapılmasına,

-İl MEM Hayat Boyu Eğitim Şube Müdürlüğü koordinasyonunda 08-12 Eylül tarihleri arasında Ahilik Haftasının icra edilmesine, (Yılın Çırak Kalfa Seçiminin yapılması)

-2023 Cumhuriyetin 100. Yıl Kuruluş vizyonu ile ilgili etkinliklere aktif olarak katılım sağlanmasına karar verildi…

4) Sene başı Mesleki Çalışma Programının okunması ve yapılacak çalışmaların müzakere edilmesi,

a) OTMG (Okul Temelli Mesleki Gelişim) Kılavuzu ve OTMG’le ilgili 2022 Yılına ait Hizmetiçi Eğitim Faaliyetleri Kılavuzu özet olarak  okundu ve müzakere edildi.

b) Okulda eğitim öğretim uygulamalarını geliştirmek, katılımcıların mesleki bilgi ve becerilerini artırmak, birbirlerinden ve uygulamadan öğrenerek mesleki gelişimlerini sağlamak; paydaşların ihtiyaç duydukları alanlara yönelik mesleki gelişim programlarının okul düzeyinde hazırlanması ve uygulaması için zümre başkanları ve Müdür Yardımcısı Akif TÜZ***ün yönetiminde en az 10 öğretmenin katılımıyla Okul Temelli Mesleki Gelişim programı hazırlanmasına, Ek-1 Okul Temelli Mesleki Gelişim Talep Formuna işlenerek il MEM’e sunulmasına karar verildi.

5) Rapor, izin, ayakta tedavi işlemleri,

-Tek doktor 10 güne kadar rapor verebilmektedir. Okul idaresi ise acil ve olağanüstü durumlar için 1 gün izin verebilmektedir. Öğretmen Ek ders takip ve tahakkuk işlerini Müdür Başyardımcımız gerçekleştirdiğinden; izin verme yetkisi Müdür Başyardımcısı Muharrem ÖKTAŞ’a devredilmiştir. Günlük ders programının ahenkli işleyişi ve özellikle öğretmen nöbet hizmetlerinin planlandığı gibi yürütülmesi açısından rapor ya da izin alacak arkadaşların bir gün önceden Müdür Başyardımcısı Muharrem ÖKTAŞ’a bilgi vermeleri ve kendisinden izin almalarına karar verildi.

6) e-MESEM, EBA ve MEBBİS ve özlük işlemleri,

-OKY-89.Maddesinin 1-h) Maddesi gereği; Çırak ve Kalfalara ait işyeri dekontlarının koordinatör öğretmenler tarafından zamanında e-MESEM’deki Devlet Katkısı İşlemleri modülüne işlenmesine,

-Ölçme-Değerlendirme İşlemlerinin 09/.09/2023 Tarih Ve 32304 Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Ve Değerlendirme Yönetmeliği’ne göre yapılmasına,

-Değerlendirme sonuçlarının, 10 işgünü içinde öğrenciye duyurulmasına ve e-MESEM sistemine işlenmesine…

-EBA, Eğitim Bilişim Ağının sınıf şube öğretmenleri tarafından tüm öğrencilere tanıtılmasına…

-Tüm personelin hak kaybına uğramamak açısından kişisel özlük haklarını MEBBİS ve e-Devlet üzerinden takip etmelerine, onay gereken durumlarda müdür ve müdür baş yardımcısına önceden bilgi vermelerine…

-Pandemi vb. olağanüstü durumlarda EBA ve ZOOM üzerinden verilecek eğitim faaliyetleri için tüm sınıf/şube öğretmenleriyle koordinatör öğretmenlerin uhdesindeki öğrencilere ait güncel iletişim ve temel bilgileri edinerek kayıt altına almalarına karar verildi.

D) GENEL EĞİTİM-ÖĞRETİM İŞLERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

1) Okul zümre başkanlarının belirlenmesi.(OÖKY-111)

-Alan zümreleri; alanı aynı olan öğretmenlerden oluşacağından. Meslekî Eğitim kurumlarında gerektiğinde merkezimize alınması planlanan uzman ve ya usta öğreticilerle teknisyenlerin de diğer alanlarla birlikte zümre öğretmenler kuruluna katılmasına mevzuat açısından herhangi bir engel olmadığına karar verildi. Alanında tek öğretmen olan branşlarda zümre toplantısı, Merkez müdürü Recep TURHAN başkanlığında; Merkez Müdürünün olmadığı hallerde Müdür Baş Yardımcısı Muharrem ÖKTAŞ ya da müdürün görevlendireceği müdür yardımcısı ile yapılmasına karar verildi.

2) Zümre Öğretmenler Kurulu toplantılarının planlanması (Senebaşı; Yarıyıl, yıl sonu ve gerekli hallerde)

2023-2024 Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Yıllık Çalışma Takvimine Göre;

a) Okul Zümre ve Okul Zümre Başkanları Toplantı Tarihi 07/02/2024 – 26/06/2024 tarihinde;

b) İlçe Zümre Başkanları toplantısının 08/02/2024 – 27/06/2024 tarihinde,

c) İl Zümre Başkanlarının 09/02/224 – 28/06/2024 tarihinde yapılmasına karar verildi..

3) Şube Öğretmenler Kurulu toplantılarının planlanması,

a) Şube öğretmenler kurulu toplantısı birinci dönemin ikinci ayında 20/10/2023 Cuma günü saat 15.30

b) 2. dönemin ya birinci yada ikinci haftası: 16/02/2024 Cuma günü saat 15.30

c) Yıl sonunda 21/06/2024 Cuma günü saat 15.30

d) Gerekli görüldüğünde öğretmen yada rehber öğretmenin isteği ile okul idaresinin onayı ile şube öğretmenler kurulu toplanmasına karar verildi.

4) Ders dağılımı ve haftalık ders programı hususlarının görüşülmesi,

-Kişiye özel programdan ziyade OÖKY-12. Maddesinde sayılan hususlar ışığında okulun Öğretmen durumu ve fiziki imkânlar dikkate alınarak Müdür Başyardımcısı Muharrem ÖKTAŞ’a tam yetki verilmesine karar verildi.

5) Seçmeli derslerin etkili ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi,

(OÖKY-11) Her yıl olduğu gibi 2.dönemin ilk haftasında seçmeli ders seçiminin öğrencilere duyurulmasına ve okulun imkânlarına bağlı olarak veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehberlik öğretmeninin bilgisi dâhilinde öğrenciler tarafından şubat ayı içinde seçmeli ders seçiminin yapılmasına, 9.sınıf öğrencilerinin seçmeli derslerinin sene başında e-MESEM sistemine kaydedilmesine; -Yine şubat ayında Mebbis Kitap Seçim Modülüne kitap ihtiyaçlarının girilmesine.-Grup oluşturulamadığı hallerde açılamayan seçmeli derslerin ise öğrencilerin tercihleri doğrultusunda açılan seçmeli derslere yönlendirilmesine. -Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin derslerinin ise okul yönetimince belirlenmesine.

-9.sınıfa yeni başlayan öğrencilerin ders seçimleri ile seçilen derslerde değişiklik yapılmasına ilişkin işlemler ders yılının ilk haftası içinde yapılmasına.

-Seçmeli ders, en az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılmakta olduğundan, ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam edilmesine, Ortak derslerde ise sınıf bütünlüğünün esas alınmasına. Merkezimizde de Öğretmen ve okulun imkanları doğrultusunda, (Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 31.08.2023 tarih ve 82466380 Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri ve Seçmeli Ders Seçimi) konulu yazısı da dikkate alınarak, öğrenci ve velilerin de görüşleri doğrultusunda Görsel Sanatlar dersinin, seçmeli dersler olarak belirlenmesine karar verildi…

6) Sınıf rehber öğretmen dağılımı ve görevlerinin görüşülmesi.

(14 ağustos 2020 tarih ve 31213 Sayılı RG) MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 23. Maddesinde sayılan görevler okunarak müzakere edildi. Belirlenen Sınıf/Şube Rehber Öğretmenlerinin (Ek-1) 2023-2024 Kurul ve Komisyonlar Çizelgesindeki Öğretmenlerden oluşmasına karar verildi.

7) Nöbet görevlerinin görüşülmesi,

-OÖKY’nin  91.maddesinede belirtilen esaslara göre Öğretmenler, nöbet görevini nöbet çizelgesine göre yerine getirirler. Denilmektedir. Bu esaslara göre;

-Birden fazla okulda dersi bulunan öğretmenlerin kendi okulda; kendi okulunda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet görevi verilmesine,

- Nöbet görevinin ilk dersten 30 dakika önce başlaması, son ders bitiminden 30 dakika sonra  bitiyor olmasına rağmen okulun özelliği gereği bu sürenin 15 dakika olarak belirlenmesine,

- Nöbetçi öğretmenlerin nöbet alanlarından sorumlu olup nöbet görevine başlar başlamaz sorumluluk alanlarıyla ilgili başta temizlik ve tertip düzen işleriyle İSG ile ilgili aksaklıkları tespit etmelerine; nöbetçi idareci ve okul müdürüne bilgi vermesine, gerekirse tutanak tanzim ederek aksaklıkları ve alınan önlemleri nöbet defterine işlemesine,

- Nöbetçi öğrencinin sevk ve idaresiyle ilgilenerek Okula gelen giden ziyaretçilerin nöbet defterine usulüne uygun ve temiz şekilde işlenmesine,

- Kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davranan öğrenciler hakkında işlem yapmak üzere tutanakla nöbetçi idareciye bildirilmesine,

-Okula gelen misafir, usta ve servis mensuplarının yanına hizmetlilerden birisini refakatçi vermesine,

-Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden İKİ yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde mevzuat gereği nöbet görevi verilmemesine,

- Mevzuat gereği; istekleri hâlinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan kadın öğretmenler, 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler nöbet görevinden muaf tutulabilir, denilmesine rağmen okulun özelliği gereği öğretmen sayısının az olması nedeniyle nöbet görevinin aksamaması için nöbetten muafiyet yapılmamasına,

-Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılmasına,

-Engelli, engelli ve bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını bulunanlara yazılı olarak istemeleri halinde tercih ettikleri günlere göre nöbet görevi verilmesine,

-Çeşitli nedenlerden dolayı dersi boş geçen sınıfın düzeni için o saatte dersi bulunmayan nöbetçi öğretmen tarafından sağlanmasına. Nöbetçi öğretmenlerin hepsinin dersinin bulunması durumunda ise nöbetçi müdür yardımcısının koordinasyonunda Rehberlik Servisi öğretmenleri tarafından grup rehberliği ve diğer müşavirlik hizmetlerinin yapılmasına karar verildi.

-Normal eğitim yapılan okullarda öğle arasında yapılan nöbet görevi, nöbetçi müdür yardımcısı ve öğretmenlerin temel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak okul idaresi tarafından dönüşümlü ve dengeli şekilde planlama yapılmasına karar verildi.

8) Yıllık ve günlük planlar ile ( BEP) Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının görüşülmesi,

MEB Talim Terbiye Kurulunun 14.09.2022 tarih ve  57696545  sayılı MEB Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge

-Hazırlanan planların öğretim yılının başlamasından itibaren 15 gün içinde müdüre onaylatılmasına,

-Öğretmenlerin,  onaylanmış yıllık planın bir kopyasını basılı veya elektronik ortamda yanında bulundurmasına, Aksaklıkları nedenleriyle birlikte planın ilgili yerlerine not etmesine,

-Ders plânı, bir ya da birden çok ders saatinde işlenecek konuların planlanabileceğine

-Ders planının uygulanmasından ders öğretmeni sorumlu olacağına,

-Sınıf defterine, uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanımın yazılmasına,

-Kılavuz kitabı olmayan derslerde bir veya birkaç ders saati için ders planı hazırlanmasına,

-Her öğretmen, istendiğinde müdüre, denetleme yetkisi bulunan kişilere  ders planlarını, basılı veya elektronik ortamda göstermek zorunda olduğuna,

-Okul müdürü ve müdür başyardımcısının, bu yönerge esaslarına uyulup uyulmadığını denetlemesine,

-Ünitelendirilmiş yıllık planların Alan ve Branşlara göre öğretmenler odasındaki bilgisayarların D- Bölümünde yedekli olarak saklanmasına; 02.10.2023 tarihine kadar da merkez müdürüne onaylattırılmasına karar verildi.

9) Atatürkçülükle ilgili konuların derslerde işlenişi.

-Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 27.04.1998 tarih ve 64 sayılı kararı) 2488 sayılı (Mayıs 1998) Tebliğler Dergisinde ve 2104 sayılı TD'nde yayımlanan Atatürk İnkılap ve İlkelerinin Öğretim Esasları yönergesinin 12. maddesinde; ..Endüstri Meslek Liseleri ve diğer Meslek Liselerindeki Meslek derslerinde ve uygulamalı çalışmalarda, yeri geldikçe Atatürk'ün Sanat ve Sanatçıya verdiği önem açıklanmasına,

Bu hükümlere göre; Teknik ve Meslek Resim dersinde yazı çalışmaları yapılırken Atatürk'ün veciz sözlerinin kullanılmasına, Harf inkılâbına değinilmesi diğer derslerde Milli bayramlar ile Belirli Gün ve Haftalarda Atatürk İlke ve İnkılâpları ile Atatürk'ün akla, bilime, tekniğe, teknolojiye, sanata ve sanatçıya verdiği değerler üzerinde durulması karar verildi.

10) Ders kitaplarının dağıtımı, toplanması,

-Sadece kültür derslerine ait ücretsiz kitaplarının bazı eksiklerle birlikte okula teslim edildiği, 11 Eylül tarihinden itibaren ders kitaplarının branş öğretmenlerinin rehberliğinde destek personeliyle birlikte imza karşılığı öğrencilere dağıtılmasına, eksik kitapların ise okul idaresi tarafından kitap deposundan temin edilmesine, meslek dersleriyle ilgili alan-dal kitaplarının mesleki EBA’dan indirilerek fotokopi yoluyla çoğaltılmasına karar verildi.

11) Akıllı Tahta ve diğer ders araç-gereçlerinin kullanımı

-2021 yazında İskilip Akşemsettin Anadolu Lisesi’nin yıkılması neticesinde Merkezimize kurulumu yapılan I.Faz Vestel marka Etkileşimli tahtalarda bir tanesi arızalı olup, arızası giderilememiştir. Diğer tahtaların sorunsuz çalışmasına rağmen halen Fatih Projesi kapsamında internet bağlantılarının yapılmadığı; eksiklerin gerekirse merkezimiz Okul Aile Birliği imkanlarıyla giderilmesine, öğle arası ve teneffüslerde öğrenciler tarafından amacı dışında kullanılmaması için gerekli şifreleme tedbirlerinin alınmasına karar verildi.

12) 3308 sayılı Mesleki ve Teknik Eğitim kapsamında işletmelerde yapılan mesleki eğitim uygulamalarının görüşülmesi, (staj, staj raporları, staj dosyaları, iş kazası, dekontlar,…)

Koordinatör Öğretmenin El Kitabı ve OÖKY’nin 88.maddesine göre görevlendirilen Koordinatör öğretmenlerin görev ve sorumlulukları yine aynı yönetmeliğin 89.maddesinde sayılmış olup, Koordinatör Öğretmenler;

a) İşletmelerde mesleki eğitim uygulaması ile staj çalışmalarının planlı olarak yürütülmesini sağlamak ve gerektiğine  okul müdürlüğüne bildirmek,

b) İşletmelerde, öğretim programlarının uygulanmasında ortaya çıkan sorunları okul müdürlüğüne bildirmek,

c) Mesleki eğitim konusunda, işletme yetkilileriyle usta öğretici-eğitici personele rehberlikte bulunmak,.

ç) İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin yapmış oldukları işlerle ilgili iş dosyasını kontrol etmek,

d) Öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumunu izleyerek işletme kayıtlarındaki bilgilerin takip eden iki iş günü içerisinde okul müdürlüğüne iletmek,

e) İşletme yetkilileriyle işbirliği yaparak işyerine uyum sağlayamayan öğrencileri belirler ve özel eğitim ihtiyacı

olan öğrenciler için işletme ve okul arasında yapılan işbirliği gereği uygulamaya yönelik iş ve işlemleri takip eder, alınacak önlemleri okul müdürlüğüne bildirmek,

f) Çırak kayıt özleşmesinin uygulanmasında ortaya çıkan sorunları belirleyerek okul müdürlüğüne bildirmek,

g) İşletme tarafından çırağa verilen puan çizelgelerini dönem sona ermeden 5 gün önce imza karşılığı  idareye teslim etmek,

h) Görevli olduğu eğitim bölgesinde alan taraması yaparak işletme taleplerini almak,

ı) İşletmelerde mesleki eğitim konusunda müdürün vereceği diğer görevleri yapmak,  şeklinde sayılmıştır…

-MESEM’e kayıtlı 1700 ile 2500 arasında değişen öğrenci, işletme ve dekont bilgilerinin bireysel bazda tekraren birer birer  E-MESEM ve MYS ödeme sistemine girilmesi gerektiğinden müdür yardımcılarımızın ödemeleri zamanında MYS Maliye sistemine girilebilmeleri mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle daha önce olduğu gibi her koordinatör öğretmenin uhdesinde bulunan işletmelere ait çırak-kalfa destek ödemelerini OKY-89.Maddesinin 1-h) Maddesi gereği dekontların her ayın 5’i ile 10’u arasında ücret icmalini yaparak E-MESEM’deki Devlet Katkısı İşlemleri Modülüne işlemelerine, buradaki verileri ise her ayın 10-15’i arasında müdür yardımcılarımızın MYS Maliye sistemine işlemelerine karar verilmiştir.

-İşletmelerdeki  öğrencilerin izin, iş kazası, devam-devamsızlık ve işten ayrılmayla ilgili iş ve işlemlerinin yakından takip edilmesi bakımından işletme çalışanlarıyla uyumlu çalışma konusunda  gayret göstermesine; Sözleşme kuralları dışında çırak çalıştıran ya da koordinatör öğretmenle uyumlu çalışmayan, işbirliği yapmayarak  koordinatör öğretmenin yukarıda sayılan görevlerini yapmasına engel olan işyeri sahiplerinin 2 kez uyarılmasına, 3.defasında ise sözleşmenin tek taraflı feshedilmesine karar verilmiştir.

-Koordinatör Öğretmenlerimizin, koordinatörlük görevlerini, kendilerine verilen Haftalık Ders Programında belirtilen gün ve saatte icra etmelerine karar verildi.

13) Merkezimizde yapılacak olan (Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve Sorumluluk) sınavlarının planlanması,

-Kalfalık ve Ustalık Sınavları; Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık olmak üzere 2 aylık dönemler halinde yapılmaktadır. Kalfalık, ustalık ve Usta Öğreticilik için  e-sınava girmek ve beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e- sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır. Usta öğreticilik sınavında ise 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılmaktadır. Mutfaktaki tadilatın yetişmemesi halinde  Dilek Hanım ve Yusuf Bey tarafından, kalfa ve usta adaylarına da bilgi vermek kaydıyla, Ekim ayında  yapılacak olan Yiyecek ve İçecek Hizmetleri beceri sınavının ilgili okulla istişare edilerek, MEM’den onay alınarak Çorum Hitit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ya da Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mutfağında, yapılmasına karar verildi.

-Akademik başarısızlık nedeniyle Anadolu Liselerinde merkezimize kayıt yaptıran   öğrenciler ile başarısız olarak bir üst sınıfa sorumlu geçen öğrencilerin fazla olması nedeniyle nerdeyse her dönem okuldaki öğrencilerin yarısı  1 ya da 3 dersten sorumlu bulunmaktadır. E-MESEM programının kısıtlı ve kullanıcı dostu olmaması nedeniyle öğrenciler  ve idareciler sorumlu dersleri bulunan öğrenci bilgilerine toplu olarak sınıf sınıf ulaşmaları mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle her dönem sonu sınıf şube öğretmenlerinin uhdelerinde bulunan öğrencilere ait sorumluluk sınavına girmesi gerekenlerin listesini hazırlayarak sınavdan bir hafta önce Lütfi Beye  teslim etmelerine, Sorumluluk sınavına girecek öğrencilerin Sorumluluk Sınav Programının (11-29 Eylül) Lütfi Bey tarafından bir hafta öncesinden kurum web sayfasından KVKK’ya uygun şekilde duyurulmasına karar verildi.

E) ÖĞRENCİLERİ İLGİLENDİREN HUSUSLARIN GÖRÜŞÜLMESİ

1) Anayasamızın eğitim ile ilgi (42,58,59.m) maddelerinin okunması,

-Madde 42 – Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.

-Madde 58 – Devlet, istiklal ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır.

-Madde 59 – Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur.

-Anayasamızın eğitim ile ilgi (42,58,59.m) madde madde okunarak müzakere edildi ve belirtilen maddeler konusunda yıl boyu gereken hassasiyetin gösterilmesine karar verildi.                                                          

2) 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Türk Milli Eğitimin Genel Amaçları 1-14. Maddelerinin okunması.

-1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Türk Milli Eğitimin Genel Amaçları (1…14.m) madde madde okunarak müzakere edildi ve belirtilen maddeler konusunda yıl boyu gereken hassasiyetin gösterilmesine karar verildi.                                                            

3) İşletmelerde Beceri Eğitimi Yapacak Öğrencilere Temel İSG Eğitimi

-MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 16.12.2015 tarih ve 918-E.12964517 sayılı İşyeri Sağlık ve Güvenlik Biriminin Öğrenci/Çırak İSG İşlemleri, konulu yazısına göre   bahsi geçen;

-İşletmede mesleki eğitim, pratik eğitim ve staj çalışmalarına başlamadan önce ders içerisinde mesleğin gerektirdiği riskleri dikkate alarak en az 8 saat olmak üzere, çıraklar ve öğrencilere okul atölye ortamında, işletmelerde karşılaşılabilecekleri muhtemel İSG konuları hakkında alan/bölüm ya da atölye şefi veya iş güvenliği uzmanı öğretmenler tarafından bilgilendirme eğitimlerinin yapılmasına,

-Çırakların eğitimlerin Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik, doğrultusunda yapılmasına, “Çırak İSG Eğitimi” nin belgelendirilmesi için Ek-1 ve “İş Güvenliği Talimatı ve Tutanağı” (Ek-2)’nin hazırlanmasına, -Tutanağın atölye öğretmenleri, çırak ve velisi ile okul müdürü tarafından imzalanmasına, -Bu belgelerin mesleki eğitim/staj dosyasına (Ek-1) ve (Ek-2) eklenmesine, -Belgelerin alan/bölüm şefi tarafından muhafaza edilmesine, -İlgi yazıda bahsi geçen diğer hususların ise tüm idareci ve koordintör öğretmenler tarafından okunup uygulanmasına karar verilmiştir.

4) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin Ölçme-Değerlendirme ve Sınıf Geçme esasları, (OKY 43-60)

-(OKY’nin Ölçme ve Değerlendirmenin Genel Esasları başlığı altında sayılan 43’ten 60’a kadar olan maddeler tek tek okunarak müzakere edildi. Dönem sonu ders geçme ve değerlendirme çalışmalarında, öğrenci ve velilerde adalet ve hakkaniyet duygusunu zedeleyecek şekilde; 48-49 gibi puanlamalardan kaçınılmasına; Ölçme-Değerlendirme çalışmaların da yenileneceği konuşulan mevzuat doğrultusunda gereken hassasiyetin gösterilmesine, sınav puanlarının on gün içerisinde sisteme işlenerek öğrencilere duyurulmasına karar verildi.

5) E-MESEM programı (sınav tarihleri, not ve devamsızlık girişleri, öğrenci bilgilerinin işlenmesi)

-Çırak Öğrencilerin gerek Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinde sayılan başta Müşavirlik, Bilgi toplama ve yayma, Bireyi tanıma ve Psikolojik danışma hizmetlerini yürütebilmek ve gerekse onların  ailesi ve kendisi hakkındaki temel bilgileri almak ve varsa hangi risk grubunda olduğunu belirlemek amacıyla kullanılan B.K.G.4.c kodlu temel bilgi formunun doldurularak okulda arşivlenmesi önem arz etmektedir.

6) Öğrenci devam-devamsızlık, izin, faaliyet, sevk ve rapor durumları ile derse geç kalan öğrencilerin, derslere alınma usül ve esaslarının belirlenmesi,

-OÖKY Madde-35 Geç Gelme, Devamsızlık ve İlişik Kesme;

-Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlı olup ancak her beş defa geç kalma yarım gün devamsızlıktan sayılır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılmasına,

- Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekil ve süresi ders yılı başında öğretmenler kurulunca kararlaştırılarak veli ve öğrencilere duyurulur, denilmektedir. Daha önceki yıllarda ilk ders saati için belirlenen 10'dakikalık  süre öğrenciler tarafından yoğun şekilde istismar edildiğinden 2023-2024 eğitim öğretim yılı için (yeni bir karar alınana kadar) öğretmenden sonra derse giren öğrencilerin, öğretmen inisiyatifiyle yok yazılmasına, ilçelerden geliş gidiş yapıp ta geç kalan öğrenciler için ise öğrenci lehine  inisiyatif  kullanılmasına karar verilmiştir.

-Madde 36 -1) Okula devam zorunlu olup Millî Eğitim Temel Kanununun 26'ncı maddesi gereğince okul idaresi, MEM ve mülkî idare, öğrencilerin okula kayıt ve devamıyla ilgili gerekli tedbirleri almak durumunda olduklarından 2.ci ve sonraki devamsızlıkların SMS'le velilere bildirilmesine karar verildi.

-Uygulamayla ilgili olarak;

-Devamsızlık yapan öğrencilerin, ders öğretmenleri  tarafından yoklama fişine işlenmesine, müdür yardımcısı  Tu.CANB. tarafından devamsızlıkların  e-Mesem sistemine işlenmesine,

-Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü (10/3=3,33x2=6,6 saat)ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıkların ise yarım gün sayılmasına,

-Proja ve kültürel nedenlerle okul içinde veya il içindeki faaliyetler nedeniyle üst makamlar ve okul müdürü veya görevlendirmiş olduğu nöbetçi müdür yardımcısı tarafından verilen faaliyet izinlerinin devamsızlıktan sayılmamasına,

-Devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilmesine, varsa özür belgesinin okul idaresine teslim etmesine,

-Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik ders devamsızlıklarının 2’nci, 4’üncü ve 5’inci; işletmede mesleki eğitime devamsızlıklarının ise 5’inci, 15’inci ve 2’inci günlerinde,  öğrencinin yasal temsilcisi ve işletmeye, 18 yaşından büyükler için ayrıca kendisine  sms veye tutanakla bildirim yapılmasına. -Teorik ders süresi haftada iki gün olarak uygulanan mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı öğrencilerin teorik ders devamsızlıklarının 4, 8 ve 10 uncu günlerinde bildirim yapılmasına,

-Eylül’den Haziran ayına kadar çırak ve kalfa öğrencinin teorik dersler için okula devamsızlık hakkı 6 gün olup; 6,5 günü aşanların okulla ilişiğinin kesilmesine, işyeri sözleşmesinin fes edilerek sigorta çıkışının yapılarak veli ve iş yerine bildirilmesine,

-İş yeri devamsızlığı 30 gün olup; 31.günde okulla ilişiğinin kesilerek işyeri sözleşmesinin fes edilmesine ve sigorta çıkışının yapılarak veli ve iş yerine bildirilmesine,

-Telafi programları ile tamamlayıcı eğitim programına devam zorunlu olup öğrenciler devam etmek zorunda oldukları telafi programına ve tamamlayıcı eğitim programına ait özürlü özürsüz toplam ders saatinin en az altıda biri kadar devamsızlık yapmaları halinde, puanları ne olursa olsun başarısız sayılmalarına,

-Ara tatil, yarıyıl ve yaz tatili süresince işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin 3308 sayılı Kanun kapsamında kullandıkları ücretli ve ücretsiz izin süreleri devamsızlıktan sayılmadığından, özürsüz devamsızlık süresinin ücretsiz izin süresinden düşülmesine,

-Öğrencilerin eğitime erişimlerinin mümkün olmadığı mahallî mülki idare amirince tespit edilerek izinli sayılmaları hâlinde izinli sayıldıkları sürenin devamsızlıktan sayılmamasına OÖKY'nin 36. maddesi gereği karar verilmiştir.

7) (Ödül-disiplin Yönünden) Çırak öğrenci davranışlarının değerlendirilmesi,

-Okul öğrenci ödül ve disiplin kuruluna Müdür Yardımcısı İbrahim ÇAĞLAR’ın, İbrahim ÇAĞLAR’ın izinli- raporlu ya da başka okulda görevlendirilmesi halinde bu görevin Müdür Yardımcısı Cemal IŞIK tarafından ifa edilmesine kara verildi.

-Boş geçen ders saatlerinde öğrenciler, okul rehberlik servisince OÖKY’nin 157. Maddesindeki Öğrencilerin uyacakları kurallar ve öğrencilerden beklenen davranışların anlatılmasına,

-OÖKY’nin 161. Maddesindeki Onur belgesi ile ödüllendirilecek davranışların anlatılmasına,

-OÖKY’nin 166. Maddesi gereği Disiplin Cezasına neden olan davranış ve fiillerin, şikayetlerin, gerçek veya tüzel kişilerce okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilmesine. İsimsiz ve imzasız başvuruların işleme alınmasa da iddiaların belgelerle ortaya konulmuş olması veya araştırılmasını gerektirir boyutta önemli konuları içermesi halinde ihbarla ilgili işlem yapılmasına,

-Araştırma/inceleme/soruşturmayı gerektiren ve doğrudan okul yönetimine duyurulan veya bildirilen şikâyetlerin yazılı olarak ilgililere üç gün içerisinde iletilmesine,

-OÖKY’nin 163 ve 164. Maddesindeki Disiplin Cezaları ve Disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiiller hakkında öğrencilere bilgi verilmesine karar verildi.                  

8) 24.07.2023 tarih ve 10-9980297367 Sayılı Devlet Katkısı Usül ve Esasları, konulu yazı

-MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 24.07.2023 tarih ve 80297367 sayılı yazı ile aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenecek ücretlere yönelik devlet katkısı uygulaması hakkında usul ve esaslarda değişikliğe gidilmiştir. Buna göre, özetle;

-Mesleki eğitim merkezi programlarında (ustalık telafi programı dahil) her öğrenci bir defa yararlandırılmasına,

-İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlardan daha önce yararlanmış veya yararlanmakta olan öğrencilere devlet katkısı ödemesi yapılmamasına,

-3308 sayılı MEK  hükümlerine göre bireyin örgün, yaygın eğitim veya serbest öğrenmeler yoluyla edindiği öğrenme kazanımlarının doğrulanması, denklik iş ve işlemleri, ölçme, değerlendirme ve belgelendirme ile ilgili mesleğinde ustalık belgesi alabilecek durumda olup mesleki eğitim programlarına kayıt olanlara devlet katkısı ödemesi yapılmamasına,. Yani en az 5 yıl olmak üzere aynı meslek koduyla sigortalı çalışması bulunanlar için devlet katkısı ödemesi yapılmamasına karar verilmiştir.

9) Öğrenci sağlığı ve okul güvenliği hususlarının görüşülmesi (Temizlik işleri Pandemi ve Öğrenci Cep Telefonları)

-Çorum MEM İşyeri Sağlık ve Güvenlik Biriminin   26.07.2023  tarih  ve E-96949359-60.02-80407215 sayılı yazısı gereği Merkezimizde de Okulum Temiz Belgelendirme Programı başlatılmış olup, sağlık ve temizlik işleri bakımından Covid-19 Pandemi sürecindeki hijyen şartlarının sağlanması hedeflenmektedir. Bu nedenle başta okul idaresi olmak üzere tüm çalışanların gereken özveriyi göstermesine,

-Okula telefon getirmemek kural gereğidir. İzinsiz okul binasına telefon sokan öğrenciler için disiplin yönetmeliğinin ilgili maddelerinin uygulanmasına, Tekrarında ya da ısrar edilmesi halinde telefon öğrenciye iade  edilmeyerek tutanakla velisine teslim edilmesine, Öğrenci hakkında ayrıca disiplin işlemi tesis edilmesine., Acil ve olağanüstü durumlarda öğretmenler tarafından öğrenci velilerine insani durum ve rehberlik amaçlı görüşme imkanı sağlanmasına, Gerekli hallerde öğrenci telefonlarının bahçe ve zemin kat nöbetçi öğretmenleri tarafından dolapta saklanması ve mesai bitiminde öğrencilere iade edilmesine, usulsüz davrananların tutanakla nöbetçi idareciye bildirilmesine karar verilmiştir.

10) Okul Kantininin görüşülmesi,

-Merkezimiz yemekhanesinde (ÇOMİM) Çorum Mesleki İnovasyon Merkezi kurulmasıyla, mutfak ve kantin alanının birleştirilmesi nedeniyle kantin için yeterli ve uygun bir alan bulunmadığı için, Merkezimiz öğrencilerinin veli muvafakatıyla, derslere geç kalmamak kaydıyla; yeme içme, kahvaltı ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için sabah 1.ve 2. Teneffüslerde; öğleden sonra ise 6.ve 7. Teneffüslerde dışarı çıkmalarına karar verilmiştir.

11) Öğrenci kılık kıyafetleriyle ilgili uygulanacak ortak esasların tespit edilmesi,

27/11/2012  tarih ve 28480 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğe göre;

1) Öğrencilerin, mevzuat gereği yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giymelerine,

2) Öğrencilerin atölye, işlik ve laboratuvarlarda önlük veya tulum; işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giymelerine,

3) Mevzuat gereği, sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine,

4) Mevzuat gereği öğrencilerin, okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takmamasına,

5) Mevzuat gereği öğrencilerin, sağlığa ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giymemesine,

6) Mevzuat gereği öğrencilerin, yırtık pırtık, delikli ve şeffaf kıyafetler giymemesine,

7) Mevzuat gereği öğrencilerin, Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve gömlek giymemesine,

8) Mevzuat gereği öğrencilerin, Okullarda yüzleri açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanmamalarına; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, pirsing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz, hükümlerinin ifa edilmesine,

9) Mevzuat gereği, bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümlerinin uygulanmasına,

10) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden öğretmen ve okul yöneticileri hakkında 657DMK’nın 125. Maddesinin uygulanmasına,

11) Mevzuat gereği, diğer mevzuat hükümlerinin, lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine ilişkin olarak uygulanamayacağına karar verildi.

12) Okul demirbaşları ve ortak kullanım alanlarının bakımlı, ve temiz tutulması

-Demirbaş niteliğindeki taşınırların Başta  5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim Kanunu ile 28/12/2006 tarih ve 2006/11545 sayılı Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre demirbaş eşya kayıtların zamanında yapılıp yapılmasına,

-Her malî yıl başında komisyon marifetiyle demirbaş eşya ile ambar depo sayımının yapılmasına; Varsa, makine ve

teçhizatın atıl durumdan kurtarılması için (KUPA) Kurumlar Arası Paylaşım Proje modülüne işlenerek ihtiyaç fazlası eşyanın ihtiyacı olan diğer okullara devri için gerekli işlemlerin yapılmasına,

-Kullanılmaya ve yoğaltılmaya mahsus eşyanın, tutulan ayrı bir deftere kaydının yapılmasına;

-Demirbaş eşya üzerine numaralarının yazılıp ilgili bölümlere demirbaş eşya listelerinin asılmasına,

-Demirbaş eşyanın sistem üzerinden ilgililere zimmet ve devir teslim işlemlerinin yapılmasına,

-Okul demirbaşına kayıtlı eşyalarının amacı doğrultusunda kullanılmasına,

-Demirbaş eşyaları ile ilgili iş ve işlemlerin müdür tarafından görevlendirilen  müdür yardımcısıyla taşınır sayım / düşüm komisyonu tarafından yapılmasına karar verildi.

13) Telafi Eğitimi Programlarının Görüşülmesi,

-MTEGM’nin 22.08.2019 tarih ve 15176782 sayılı MESEM Haftalık Ders Çizelgelerinin uygulanması, konulu yazısı; 31.08.2020 tarih ve E.117186 95 MESEM Diploma Telafi Programı Ders ve Muafiyet İşlemleri, konulu yazısı ile 14.08.2020 tarih ve E.10683970 sayılı Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı, konulu yazıları telafi eğitimi ile ile ilgili önemli yazılardır. E.10683970 sayılı yazıya göre En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olup kalfalık veya ustalık belgesi sahibi olanlar ile halen mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören ve diploma programına dahil olmayan öğrencilerin diploma alabilmeleri için Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programında yer alan derslerin tamamından başarılı olmaları gerekmektedir. Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı yüz yüze devam mecburiyeti olan ve 36 haftadan az olmayacak bir programdır. Yıl boyu her dersin devamsızlığı ayrı ayrı tutulacak olup en fazla 1/6 oranında devamsızlık hakkı tanınmıştır. 9. Ve 1. Sınıfların Diploma Telafi Haftalık Ders Programlarının Müdür Başyardımcısı Muharrem Bey tarafından, diğer sınıf düzeylerinde ise Lütfi Bey tarafından hazırlanmasına karar verildi.

14) Sınıf veli toplantıları gündem ve tarihinin belirlenmesi,

-20/06/1983 tarih ve 2141 sayılı Tebliğler Dergisi´nde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği. 17.04.2001 tarih ve 24376 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği.18/03/1996 tarih ve 2506 sayılı Tebliğler Dergisi´nde yayımlanan Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurulları Yönergesine göre Okul-Veli işbirliğini sağlamak amacıyla okullarda veli toplantıları yapılmak zorundadır. -------Okullarda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonunda; eğitim ortamında, öğrenciler, aileler, yöneticiler, öğretmenler ve psikolojik danışmanlar arasında sağlıklı ve uyumlu ilişkiler kurulabilmesi için gerekli önlemler görüşülür ve yapılacak çalışmalar belirlenir. Bu amaçla; resmî ve özel okullarda, okul-aile ve öğretmenler arasında iş birliğini gerçekleştirmek, velileri öğrencilerin gelişim dönemleri ve akademik durumları hakkında bilgilendirmek, okula sahip çıkmalarını sağlamak ve etkin bir şekilde eğitim hizmetlerine katmak üzere bir eğitim-öğretim yılında en az iki kez olmak üzere okul idaresinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda “veli toplantıları” yapılır. Denilmektedir.

-Alan/Dal ve şube rehber öğretmenlerinin okul idaresine bir hafta önceden dilekçeyle bildirmeleri kaydıyla istedikleri gün veli toplantısı yapmalarına karar verildi.

15) Veli toplantıları ve Veli –Öğretmen görüşme günlerinin belirlenmesi.

-Birinci Dönem Genel Veli Toplantısının 27 Ekim Cuma günü öğleden sonraki OAB Genel kurul toplantısından sonra saat 15.00’te yapılmasına,

-İkinci.Dönem  Veli Toplantısının  ise 22 Mart Cuma günü öğleden sonra15.30’da yapılmasına,

-Öğretmen Veli görüşmelerinin sınıflarda değil; idari kat bekleme alanında, öğretmenin okulda bulunduğu gün yapılmasına karar verildi.

F) PROJE VE SOSYAL ETKİNLİK ÇALIŞMALARI (SOSYAL SORUMLULUK PROGRAMI KAPSAMINDAKİ ÇALIŞMALAR)

-MTE-KTS (Mesleki ve Teknik Eğitim Kalite Sistemi) Yıl içerisinde yapılması düşünülen bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler ile gezi, yarışma ve Meslek Liseliler Hayata Dokunuyor, proje çalışmalarının planlanması,

-Seviyelerine uygu olarak sınıflar arasında futbol ve voleybol maçlarının yapılmasına,

-Sporla ilgilenen öğrencilerin  maddi ve manevi olarak OAB tarafından desteklenmesine,

-Meslek alan ve dal içerisinde bilgi yarışmaları düzenlenmesine,

-Meslek Liseliler Hayata Dokunuyor, proje çalışmalarına devam edilmesine,

-Önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu tarafından, devamsızlık yapan ve sınıf tekrarı riski bulunan öğrenci velisini devamsızlığın 5 inci gününde okula davet eder, devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırıcı çalışmaları iş birliği içinde yapar. Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak ayrıca eklenerek devamsızlık yapan öğrencilerin sosyal sorumluluk çalışmalarını tamamlamalarını sağlar.

-Yapılan etkinliklerin KTS (Mesleki ve Teknik Eğitim Kalite Sistemi)’ne işlenmesine karar verildi.

G) REHBERLİK HİZMETLERİ VE YAPILACAK ÇALIŞMAR

1) Destek Eğitim Odası uygulamasının görüşülmesi.

-OÖKY’nin 103. Maddesine göre tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerle özel yetenekli öğrencilere ihtiyaç duydukları alanlarda destek eğitim hizmetleri verilmesi için okulun bünyesinde destek eğitim odası açılmasına. Destek eğitim odasındaki eğitim hizmetlerinin ise  2022-2026 -------Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Ulusal Eylem Planı'na, Özel Eğitim Sınıfı Kılavuz ile Destek Eğitim Odası Kılavuz Kitapçığı´na göre yürütülmesine karar verildi.

2) Rehberlik çerçeve planının hazırlanması

-Çerçeve programının  Bakanlık genel hedefleri, il mem yerel hedefleri ve eğitim öğretim yılı sonunda, mayıs ayında test ve test dışı teknikler kullanılarak  belirlenen öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin ihtiyaçlarından oluşan okulun özel hedefleri doğrultusunda  başta sınıf/şube rehber öğretmenleri ile okul rehberlik servisi tarafından kağıt üzerinden hazırlanarak e-posta ve ya üst yazı RAM’a gönderilmesine karar verildi.

3) Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması Strateji ve Eylem Planı

-Kurul ve Komisyonlar çizelgemizde bulunan Şiddeti Önleme Komisyonuj marifetiyle hazırlanacak olan eylem planı doğrultusunda çalışmalar yapılmasına karar verildi.

4) Bağımlılıkla mücadele, bilinçli teknoloji kullanımı vb. güvenli eğitim ortamları için koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması, Eylem Planı

-Ekte, Kurul ve Komisyonlar Çizelgemizde bulunan Uyuşturucu  ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu marifetiyle hazırlanacak olan eylem planı doğrultusunda çalışmalar yapılmasına karar verildi.

5) Devamsızlık ile ilgili yapılacak çalışmalar, Devamsızlık Azaltma Eylem Planı

-Önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu; devamsızlık yapan ve sınıf tekrarı riski bulunan öğrenci velisini devamsızlığın 5 inci gününde okula davet eder, devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırıcı çalışmaları iş birliği içinde yapar. Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak ayrıca eklenerek devamsızlık yapan öğrencilerin sosyal sorumluluk çalışmalarını tamamlamalarını sağlar.

-Ayrıca, Ekte, Kurul ve Komisyonlar Çizelgemizde bulunan Okul Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Ekibi marifetiyle hazırlanacak olan eylem planı doğrultusunda çalışmalar yapılmasına karar verildi.

6) Parçalanmış aile, yardıma muhtaç aile ve diğer özel durumu olan öğrencilere yönelik çalışmaların yapılması,

-Ekte, Kurul ve Komisyonlar Çizelgemizde bulunan Okul Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Ekibi marifetiyle hazırlanacak olan eylem planı doğrultusunda çalışmalar yapılmasına karar verildi.

H) GÜNDEM DIŞI KONULARIN GÖRÜŞÜLMESİ;

1) Öğretmen ihtiyacı ve usta öğretici alımı hakkında bilgi verilmesi,

-21.05.1977 tarih ve 15943 sayılı RG.’de yayınlanan Milli eğitim bakanlığı kurumlarında sözleşmeli veya ek ders görevi ile Görevlendirilecek uzman ve usta öğreticiler hakkında yönetmelik hükümleri doğrultusunda;

-Elektrik Elektronik Alanında 1; Erkek Berberliği dalında 2; ve Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanlarında 4 adet uzman ya da usta öğretici alımına ilişkin olarak İl MEM onayı alınmıştır. Uzman ve usta öğretici alımına yönelik duyuru yapılmıştır. 08 Eylül 2023 Cuma günü  Okul Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve ilgili alan şeflerinden oluşan komisyon marifetiyle yapılan başvuruların değerlendirilerek İl MEM’e bildirilmesine karar verildi.

J) KURUL VE KOMİSYONLARIN BELİRLENMESİ. (EK-1 Çizelgede Planlanmıştır).

 

 

KURUL YAZMANLARI

Yunus ŞE***

Kurul Yazmanı

 

Mehmet KÜP***

Kurul Yazmanı

 

Kasım BO***

Kurul Yazmanı (Yedek)

 

Alper UZUN***

Kurul Yazmanı (Yedek)

 

(GÖZDEN GEÇİRME)

OKUL DANIŞMA KURULU

Müdür (Başkan)

Recep TUR***

 

Müdür  Başyardımcısı

Muharrem ÖKT***

 

Müdür Yardımcısı

Ömer  DAĞ***

 

Müdür Yardımcısı

Lütfi KA***

 

Müdür Yardımcısı

Yusuf AS***

 

Müdür Yardımcısı

Cemal IŞ***

 

Motorlu Araçlar Tek.

Selman ÖZD***

 

Makine Teknolojisi

Uğur YAŞA***

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri

Dilek COŞ***

 

Rehber Öğretmen

Gökhan BAY***

 

Mobilya ve İç Mekan  Tas. Tek.

Barbaros KAY***

 

Elektrik Elektronik Tek.

Mustafa ŞEN***

 

Güzellik ve Saç Bakım Hiz.

Tülin AY***

 

Okul Aile Birliği Başkanı

Fevzi ÖKT***

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.09.2023 - Güncelleme: 15.09.2023 15:09 - Görüntülenme: 2494
  Beğen | 2  kişi beğendi